Time & Distance Solved Questions For IBPS, SBI and Other Bank Exams - Page 3

You will find 11 problems in 3 pages..

Time & Distance Solved Questions (Page 3 of 3)

Question 1

A man covers X km in t hours at S km/hr; another man covers X/2 km in 2t hours at R km/hr. Then the ratio S:R equals

a) 4:1 b) 2:1 c) 1:4 d) 1:2

Answer : a) 4:1

Solution :

Distance covered by 1st man at S km/hr = X km
Time taken by him = t hours.
Therefore, Speed = S = X/t km/hr.

Distance covered by 2nd man at R km/hr = X/2 km
Time taken by him = 2t hours.
Therefore, Speed = R = (X/2)/2t km/hr = X/4t km/hr.

Required ratio = S:R = X/t : X/4t = 1 : 1/4 = 4:1.


Question 2

If a cyclist starts at 7 km/hr and he increases his speed in every 3 hours by 1 km/hr then the time taken by the cyclist to cover 113 km is:

a) 27/2 hours b) 20/3 hours c) 12 hours d) 13 hours

Answer : d) 13 hours

Solution :

Initial speed of the cyclist = 7km/hr.

Distance covered in 1st 3 hours = 7 x 3 = 21 km.

After increasing, 1km/hr for every 3 hours period,
Distance covered in 2nd 3 hours period = 8 x 3 = 24 km.
Distance covered in 3rd 3 hours period = 9 x 3 = 27 km.
Distance covered in 4th 3 hours period = 10 x 3 = 30 km.

Total distance covered = 21 + 24 + 27 + 30 = 102 km.
Remaining km to cover = 113 - 102 = 11 km.

Speed in 5th 3 hours period = 11 km/hr.
Time to cover 13 km at 11km/hr = 11/11 hours = 1 hour.

Now, the total time taken by him for 113 km = (3 + 3 + 3 + 3 + 1) = 13 hours.


Question 3

A bike rider starts at 60 km/hr and he increases his speed in every 2 hours by 3 km/hr. Then the maximum distance covered by him in 24 hours is:

a) 1000km b) 918km c) 899 km d) none of these

Answer : b) 918 km.

Solution :

Speed of the rider = 60km/hr.
Distance covered in 1st 2 hours = 60 km.

He increased his speed in every 2 hours by 3 km/hr.
Distance covered in every 2 hours will be, 60, 63, 66,... upto 12 terms.(for 24 hours).
The above series is an A.P series;
Sum of first n terms = (n/2)(2a+(n-1)d)
Here, a = 60, d = 3 and n = 12.
Sum of first 12 terms = (12/2)(2(60)+(11)3) = 6(120 + 33) = 6(153) = 918.
Hence, he covers 918 km in 24 hours.


Question 4

A car starts at 10 am with a speed of 50 km/hr. Due to the problem in engine it reduces its speed as 10 km/hr for every 2 hours. After 11 am, the time taken to covers 10 km is:

a) 12 minutes and 10 seconds
b) 15 minutes and 09 seconds
c) 13 minutes and 20 seconds
d) none of these

Answer : c) 13 minutes and 20 seconds

Solution :

Initial speed of the car = 50km/hr
Due to engine problem, speed is reduced to 10km for every 2 hours(i.e., 5 km per hour).

Speed of the car at 11 am = (50 - 5) = 45km/hr
Time to cover 10 km at 45 km/hr = distance/speed = 10/45 hours. = 2/9 hours
= 2/9 x 60 minutes = 40/3 minutes = 13 minutes + 1/3 minutes
= 13 minutes + 1/3 x 60 seconds
= 13 minutes and 20 seconds.


Time & Distance Solved Questions (Page 3 of 3)

Prepare Fast And Score Well In SBI & IBPS, PO & Clerk Exams

Related pages


reasoning questions for bank examproblems on mensurationbank clerk exam model question paper with answersalligation math practice problemssurds practice questions with answerspermutation and combination word problemssums on hcf and lcmdeccan grameena bank recruitmentibps bookssolved examples of permutation and combinationpermutation and combination problems and solutionsquestions on permutation and combinationorder cheque and bearer chequerbi msf ratename of chennai sea portsbi bank exam bookswhat is the largest peninsula in the worldcoding and decoding problemsallahabad grameen bankneft upper limitibps examsgeometry aptitude questions with answerslargest salt water lake in indiageneral knowledge for bank exams question with answersibps sbisurds practice questions with answerstepix indexashashare combodmas practice questionssyllogism examples with answerstypes of numbers venn diagramhard aptitude questions with solutionsalligationsyllogisms questionscompound interest half yearly formulasmallest lake in indiabank po reasoning questionsprobability aptitude questions and answersquestions on bodmas ruleashashare comcareers sbistatement and conclusion reasoning tutorialbank of baroda rajasthandeccan gramin banktmb bank examibps so vacanciesfirst bank to introduce internet bankingbank po exams4c2 combinationhow to solve hcf and lcmibps pomixtures and allegationsprofit and loss maths questionspresent governer of rbisolved examples of permutation and combinationsbi bank questionssbi bank timingsimple interest and compound interest problemsprofit and loss formulassbi clerk exam papermadhya pradesh gramin bankquestions on permutation and combinationtough probability questions and answerssyllogism online testindia international airports listreasoning questions for bank exambank exam bookswest bengal airport listibps question and answerprobability problems and solutions for aptitudeibps exam preparationsurds problems