Profit & Loss Solved Questions For IBPS, SBI and Other Bank Exams - Page 5

You will find 26 problems in 7 pages..

Profit & Loss Solved Questions (Page 5 of 7)

Question 1

A seller gains the cost of 40 dozen apples by selling 25 dozen of apples. Then the gain percent is:

a) 60% b) 40% c) 48% d) 56%

Answer : a)60%

Solution :

Given that the cost price(CP) of 40 dozen of apples is equal to selling of 25 dozen of apples.
Let the CP of 1 dozen of apple = Rs.1
Therefore CP of 40 dozen apples = Rs.40

Given, SP of 25 dozen apples = Rs.40
Then SP of 1 dozen apples = Rs.40/25 = Rs.8/5
Therefore profit of 1 dozen apples = Rs.(8/5 - 1) (SP - CP)
= Rs.3/5
Then profit % = 3/5 x 100 = 60%


Question 2

A bathing soap marked at Rs.80 is sold for Rs.68.Find the rate of discount.

a) 12% b) 13% c) 14% d) 15%

Answer : d)15%

Solution :

Marked price = (M.P) = Rs.80
Selling price = (S.P) = Rs.68
Discount amount = Rs. 80 - 68 = Rs.12
Therefore, Rate of discount = Discount x 100 / M.P
= 12 x 100 / 80 = 120 / 8 = 15%
Hence the answer is 15%


Question 3

Rahul bought a computer for Rs.52,000 and spent Rs.4000 on its repairs. If he sells at Rs.47,000 then what will be his loss percentage?

a) 13 3/4 % b) 15 2/9 % c) 16 1/14 % d) 19 9/15 %

Answer : c)16 1/14%

Solution :

Rahul bought the computer at Rs.52,000
Amount for repairing = Rs.4000
Total Cost price of the computer = Rs.52,000 + Rs.4000 = Rs.56,000

Selling price = Rs.47,000
Therefore the amount of loss = CP _ SP = 56,000 - 47,000 = Rs.9000
Loss % = loss x 100 /CP = 9000 x 100 / 56,000 = 900/56
225/14 % = 16 1/14 %


Question 4

Madhesh bought 100 dozen of pins at Rs.10 per dozen. He spent Rs.500 on a particular tax and he sold them at Rs. 1 per each pin. What was his profit or loss percent?

a) loss of 6 2/3 % b) gain of 12 1/3 % c) loss of 12 1/3 % d) gain of 16 2/3

Answer : a)loss of 6 2/3 %

Solution :

Cost price of 1 dozen of pins = Rs.10
Cost price of 100 dozen of pins = Rs. 100 x 10 = Rs.1000
Aamount of tax paid = Rs.500
Therefore total cost price = 1000 + 500 = Rs.1,500

Selling price of total number of pins = 100 x 12 x 1 = Rs. 1,200
Therefore, loss = C.P - S.P = 1500 - 1200 = Rs.300
And loss % = loss x 100 / c.p = 100 x 100 / 1500 = 100/15 %
= 20/3 % = 6 2/3 %


Profit & Loss Solved Questions (Page 5 of 7)

Score Well In SBI & IBPS, PO & Clerk Exams

Related pages


extreme happiness synonymsindia international airport listbank of baroda po examsbi bank clerkshindi puzzelssbi ibpsibps po exambodmas questionslatest gk current affairspreparation for ibps po examquestions on permutation and combinationsbi bank po booksalligations and mixturesproblems on mensurationibps sbisbi clerks examhow to solve hcfwww paisaboltahai rbi org inbank exams booksnabard establishedsynonyms of improveallegations and mixturesnumerator of fractionibps exam todaycombination and permutation questions and answersmensuration problemsbank exam tutorialslist of international airportsdifferent types of bank chequesproblems on mensurationsurd questionssyllogism questions with answersarithmetic progression questions and answersreasonings questionsupcoming ibps examscredit card allahabad banksbi clerk best bookspuzzels in hindiandhra pradesh grameena vikas bank recruitmentproblems in permutations and combinationsbank ibps poprofit & loss formulassbi po exam papersbank po aptitude questions and answersdifference between order cheque and bearer chequereasoning questions for bank exams with answerscompound interest sumsindia international airports listtmb savings accountcheque leafsaptitude problems on probabilitybodmas questionssolved examples of compound interestname of chennai sea portbooks for ibps poimportance of rbisurds questions and answersproblems in permutations and combinationsfirst bank to introduce internet bankingsurds questionssbi po marketing questionspermutation questions with solutionsibps aptitude questions and answersquestions on permutation and combination with answercomputer aptitude questions with answersipbs pomensuration questionratnakar bank careersantonyms for damagemath formula for bank exambearer cheque and order cheque meanspermutations and combinations questions and answerschief ministers of india listtamilnad mercantile bank careersmultiplication table upto 20current affairs gk questionsantonyms of profuse